Ilona Bijman-Hemelt over kinderfysiotherapie

Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken. Vooral vanwege de speelse en ongedwongen interactie die je met deze groep hebt. En het geeft mij veel voldoening hén te kunnen helpen Van baby’s die moeite hebben met kruipen tot tieners die kampen met sportblessures.

Wat mijn werk zo leuk maakt, is dat eigenlijk bijna elk kind het doel behaalt dat we van tevoren hebben vastgesteld. Tenzij de motivatie ontbreekt, maar dat maak ik gelukkig zelden mee. Ik probeer het voor hen dan ook zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Enerzijds door de oefeningen voornamelijk in spelvorm te geven. Anderzijds door op een begrijpelijke manier uit te leggen wat er aan de hand is en waarom de oefeningen helpen.

Het grootste … Lees meer

Jos Ekelhof over de behandeling dry needling

Jos Ekelhof over de behandeling dry needling

Met dry needling prik ik bepaalde punten aan, maar voor ik daar meer over uitleg, vind ik het belangrijk te vertellen dat deze behandeling geen pijn doet. Het is eerder een vervelend gevoel, dat overigens heel kort duurt. Ook worden er geen vloeistoffen ingespoten. De term dry needling verwijst juist naar het ‘droog prikken’.

Dry needling is een behandelmethode waarbij ik op zoek ga naar zogeheten triggerpoints. Dit zijn kleine gebieden in het spierweefsel die verkrampt zijn. Deze verkramping kan tot pijn leiden, maar heeft nog een ander nadelig effect. Het verhindert de doorbloeding en dus de afvoer van afvalstoffen. De ophoping van afvalstoffen kan op zichzelf ook weer tot pijnklachten leiden, zelfs ‘op afstand’. Dus naast de lokale … Lees meer

Floor Mulder over bekkenfysiotherapie

Floor Mulder over bekkenfysiotherapie

Als bekkenfysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in bekkenbodemletsel dat bij vrouwen, maar ook zeker bij mannen, tot vervelende klachten kan leiden. Denk aan incontinentie, seksuele- en zwangerschapsklachten. Het lastige van de bekkenbodemspieren is dat je ze niet kan zien. Voor veel cliënten zijn deze spieren dan ook lastig te voelen en daardoor moeilijk te trainen. Met mijn biofeedbackapparaat is dat wel mogelijk.

De bekkenbodemspieren kunnen zowel over- als onderactief zijn. Met het biofeedbackapparaat meet ik de spierspanning en kan de patiënt zien wanneer hij of zij de spier aanspant. Door dit regelmatig te oefenen, verdwijnen de klachten in de meest gevallen. In dit blog wil ik mij specifiek richten op hetgeen ik kan betekenen voor zwangere en pas bevallen vrouwen.

Tijdens

Lees meer

Frank Vastbinder over haptonomie

Frank Vastbinder over haptonomie

Naast geriatrisch fysiotherapeut ben ik ook als haptonoom werkzaam bij Fysiotherapie Glanerbrug. Het is een perfecte aanvulling op mijn kennis als fysiotherapeut. Naast de pijn kan ik hiermee ook aandacht geven aan de onderliggende oorzaak van de klacht. Haptonomie werkt goed bij terugkerende klachten van de rug, nek en schouder. Maar ook bij herhaaldelijke blessures en stress-gerelateerde klachten als hyperventilatie en burn-out.

 De letterlijke betekenis van haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Veel klachten hebben te maken met een verstoorde balans tussen voelen, denken en doen. Zo had ik als patiënt een hardloper die telkens met dezelfde blessureklachten bij mij kwam. Ik ben toen gaan onderzoeken of er bepaalde karaktereigenschappen, onderliggende overtuigingen of gevoelens achter deze … Lees meer