Floor Mulder over bekkenfysiotherapie

Als bekkenfysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in bekkenbodemletsel dat bij vrouwen, maar ook zeker bij mannen, tot vervelende klachten kan leiden. Denk aan incontinentie, seksuele- en zwangerschapsklachten. Het lastige van de bekkenbodemspieren is dat je ze niet kan zien. Voor veel cliënten zijn deze spieren dan ook lastig te voelen en daardoor moeilijk te trainen. Met mijn biofeedbackapparaat is dat wel mogelijk.

De bekkenbodemspieren kunnen zowel over- als onderactief zijn. Met het biofeedbackapparaat meet ik de spierspanning en kan de patiënt zien wanneer hij of zij de spier aanspant. Door dit regelmatig te oefenen, verdwijnen de klachten in de meest gevallen. In dit blog wil ik mij specifiek richten op hetgeen ik kan betekenen voor zwangere en pas bevallen vrouwen.

Tijdens de zwangerschap

Als bekkenfysiotherapeut kan ik zwangeren met bekkeninstabiliteit op verschillende manieren helpen. Bekkeninstabiliteit kenmerkt zich door een stekende of schietende pijn bij bewegingen als lopen, opstaan en omdraaien in bed. Deze pijn is vaak voelbaar in de bil en onderrug met eventuele uitstraling naar de lies en de voorkant van het bovenbeen. Ook komt controleverlies van één been voor, waarbij je als het ware door je been heen zakt.

Ik geef cliënten het advies om vooral in beweging te blijven, maar daarbij wel op de juiste manier de spieren aan te spannen. Hiervoor leer ik hen spierversterkende oefeningen. Ook probeer ik zoveel mogelijk de pijn te verlichten door bijvoorbeeld massage, een bekkenband of tape. Daarnaast kijk naar hun dagindeling, want een verandering daarin kan eveneens de klachten verminderen.

In de meeste gevallen kan ik sowieso de pijn verlichten. Soms is het niet mogelijk de pijn helemaal weg te nemen, maar onderdeel van mijn behandeling is ook het leren omgaan met de pijn.
Evenals geruststelling. Door de pijn die ze ervaren, maken sommige vrouwen zich zorgen over de gezondheid van hun baby. Daarnaast ontstaat er vaak extra angst voor de bevalling. Mijn behandeling bestaat dus uit verschillende facetten die er samen voor zorgen dat de zwangere patiënt zich prettiger voelt.

Na de zwangerschap

De bekkeninstabiliteit verdwijnt bij de meesten op natuurlijke wijze. Vaak is de pijn al binnen de eerste zes weken verdwenen. Bij sommigen is dit niet het geval en hebben ze nog enkele behandelingen nodig. Daarom plan ik standaard een afspraak in zes weken na de bevalling zodat ik kan kijken hoe het gaat. Het merendeel van mijn cliënten is na drie tot zes maanden na de bevalling klachtenvrij. Slechts een heel klein deel ontwikkelt chronische klachten.

Tips

De tip die ik mijn zwangere cliënten altijd meegeef, is dat actief trainen tijdens de zwangerschap kan betekenen dat je met minder klachten uit de zwangerschap komt. En ik adviseer om na de bevalling, óók als ze geen klachten hebben, te beginnen met het trainen van de bekkenbodemspieren. Sommige klachten komen namelijk pas op latere leeftijd, maar door nu te trainen kan je die voor zijn.

Heeft u last van zaken als urineverlies, bekkeninstabiliteit of seksuele klachten? Schroom niet om contact met ons op te nemen zodat wij samen kunnen kijken wat voor u de beste behandeling is. Voor bekkenfysiotherapie heeft u geen verwijzing van de arts nodig.

Jos Ekelhof over de behandeling dry needling

Met dry needling prik ik bepaalde punten aan, maar voor ik daar meer over uitleg, vind ik het belangrijk te vertellen dat deze behandeling geen pijn doet. Het is eerder een vervelend gevoel, dat overigens heel kort duurt. Ook worden er geen vloeistoffen ingespoten. De term dry needling verwijst juist naar het ‘droog prikken’.

Dry needling is een behandelmethode waarbij ik op zoek ga naar zogeheten triggerpoints. Dit zijn kleine gebieden in het spierweefsel die verkrampt zijn. Deze verkramping kan tot pijn leiden, maar heeft nog een ander nadelig effect. Het verhindert de doorbloeding en dus de afvoer van afvalstoffen. De ophoping van afvalstoffen kan op zichzelf ook weer tot pijnklachten leiden, zelfs ‘op afstand’. Dus naast de lokale pijn. kan een triggerpoint ook pijn elders in het lichaam veroorzaken.

Het effect van dry needling

Bij dry needling prik ik deze triggerpoints aan met een hele dunne naald. Doordat de spier zich door het prikje ontspant, is er meestal direct een positief effect merkbaar. De spier kan soepeler zijn, de beweeglijkheid wordt groter en/of er is een afname van pijn. Het tweede positieve effect is dat de afvalstoffen weer afgevoerd kunnen worden die mogelijk ook tot pijn hebben geleid.

Voorbeeld uit mijn praktijk

Een patiënt van mij is een fervent hardloopster. Op een gegeven moment had ze heftige pijn in haar bil met uitstralingsklachten. Ze had zelfs de aankomende hardloopwedstrijd al uit haar hoofd gezet op het moment dat ze bij mij kwam voor dry needling. De behandeling sloeg echter zo goed en snel aan, dat ze tot haar eigen verbazing tóch mee kon doen aan de eerstvolgende wedstrijd.

Zo ken ik meerdere voorbeelden, maar ik wil er wel bij opmerken dat ik altijd met de patiënt kijk naar de achterliggende oorzaak van de klacht. Dry needling kan de klacht verminderen, maar als de oorzaak niet weggenomen wordt, komen de klachten natuurlijk weer terug.  Zo kan een verkeerde houding achter het bureau leiden tot hoofdpijn en kan dry needling verlichting bieden, maar ik kijk ook met de patiënt hoe de houding verbeterd kan worden.

Dry needling pas ik toe bij zowel acute als chronische klachten. Ik zie veel sporters met blessures, maar ook mensen die nek-, schouder- of rugklachten hebben. Daarnaast behandel ik vaak patiënten met slijtageklachten, hoofdpijn en kraak-gerelateerde klachten.

 

Heeft u last van een blessure, gewrichtspijn of andere klachten, schroom dan niet om contact met ons op te nemen zodat wij samen kunnen kijken wat voor u de beste behandeling is. Voor dry needling heeft u geen verwijzing van de arts nodig.