Schouderklachten

Schouderklachten zijn één van de meest voorkomende lichamelijke klachten. Dit komt omdat de schouder een zeer complex onderdeel van ons lichaam is. Anderzijds is de schouder wel zeer makkelijk en vrij te bewegen. Bij de meeste schouderonderzoeken kom je al snel op de meest voorkomende schouderklachten:

Meest voorkomende schouderklachten

Artrose: artrose betekend dat het kraakbeen in de schouder is versleten. Deze klacht zie je vooral bij mensen boven de vijftig. Als er zich nog te weinig kraakbeen in de schouder bevindt dan sluit het bot direct aan op het andere bot. Dit veroorzaakt de schouderpijn.

Frozen shoulder: frozen shoulder is een aandoening waarbij er bewegingsverlies ontstaat in de schouder. De term ‘frozen’ ofwel bevroren slaat op het feit dat het schoudergewricht te maken krijgt met ernstige stijfheid.  Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel van de schouder ontstoken, dit zorgt ervoor dat het kapsel gaat krimpen en verdikken, waardoor de schouder te maken krijgt met deze stijfheid.

Een frozen shoulder komt voor bij twee tot vijf procent van de Nederlanders en begint vaak tussen het 40e en 65e levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Een frozen shoulder kan zich spontaan gaan ontwikkelen of door een ongeluk of val.

Slijmbeursontsteking: de slijmbeurs ligt tussen de pees en het bot en zorgt ervoor dat je het schoudergewricht kunt bewegen zonder dat de pees tegen het bot of de huid beweegt. Bij een slijmbeurs ontsteking is deze opgezwollen, waardoor die tegen de spieren aandrukt. Dit veroorzaakt de pijn.

Thoracic-outlet-syndroom: bij het thoraric-outlet-syndroom is er een vaatzenuwbundel in of rondom de schouder bekneld geraakt. Hierdoor ontstaat er pijn in het gedeelte waar de vaatzenuwbundel heen gaat. De pijn straalt in veel gevallen uit naar de hand of de arm.

Peesontseking: bij een peesontsteking zijn er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Deze aandoening dient te genezen door het nemen van voldoende rust. De scheurtjes in de pees kunnen hierdoor herstellen.

Rotator-cuff: de naam rotator-cuff wordt gebruikt voor een groep van vier spieren in de schouder, Deze spieren zorgen voor de stabiliteit van de schouder. Wanneer deze niet goed samenwerken, zorgt dit voor schouderinstabiliteit en meerdere schouderklachten.

Muisarm: de muisarm komt afgelopen jaren steeds vaker voor bij schouderonderzoek.
Bij een muisarm heb je veel last van pijn in de schouder en arm als gevolg van het vele werken met de muis. De belangrijkste symptomen hierbij in de schouder zijn: spierpijn schouder, pijn in nek en schouder, stijve nek en schouders, tintelend gevoel in arm en hand, rugklachten.

Voorkomen van schouderklachten:

Schouderklachten zijn nooit volledig te voorkomen. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen. Ook is het belangrijk om voor een zware inspanning een goede warming up te doen. Fysiotherapie Glanerbrug is aangesloten bij het Schouder Netwerk Twente. Onze specialist kan door middel van professioneel schouderonderzoek al uw schouderklachten oplossen.

Uw specialist in Enschede en Glanerbrug

Bij Fysiotherapie Glanerbrug kunt u zowel met als zonder verwijzing van de arts worden geholpen. Wij helpen u graag met uw schouderklacht. Door het uitvoeren van schouderonderzoek stellen we doeltreffend het probleem vast. U krijgt van ons advies en oefeningen mee om de schouderklacht te verhelpen. Wij zijn uw fysiotherapeut in Enschede en Glanerbrug.