Lage rugklachten

Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te makrugpijnen met rugpijn. Pijn in de rug is lastig en kan erg vervelend zijn tijdens uw dagelijkse functioneren. Vaak gaat rugpijn vanzelf weer over. Echter kunt u er op een dusdanige manier (vaak) last van hebben dat een behandeling bij de fysiotherapeut uitkomst kan bieden. Ook kunt u veel zelf doen om rugpijn te voorkomen.

Lage rugpijn

Rugklachten zijn er in allerlei soorten. Vooral lage rugpijn (spit, ischias, lumbago) is een veelvoorkomend probleem waarbij iemand een zeurende pijn in de onderrug ervaart. Deze kan tevens uitstralen naar de bil of het been. Verder kunt u stijfheid ervaren en zijn ook bewegingsverlies en vermoeidheid veelvoorkomende symptomen. Lage rugpijn heeft vaak geen specifieke oorzaak. Meestal is er geen sprake van ziekte of blijvende schade. De volgende factoren kunnen de kans op rugpijn vergroten:

  • Lang in dezelfde houding zitten of staan
  • Vaak tillen in combinatie met draaiende bewegingen
  • Herhaaldelijk hetzelfde werk uitvoeren
  • Spanning/stress
  • Roken
  • Overgewicht

Behandeling lage rugpijn

Belangrijk is om zo normaal mogelijk te blijven bewegen. Dit klinkt raar, echter doet niet bewegen meer kwaad dan goed. Door gedoseerd te bewegen, zorgt u ervoor dat de spieren in uw rug weer in vorm komen. Overdrijf dit uiteraard niet. Door kleine stukjes te lopen, onderhoudt u een goede doorbloeding en voorkomt u stijfheid. Vermijd snel bukken en zwaar tillen en probeer zo min mogelijk te draaien met uw onderrug.

Fysiotherapie bij lage rugpijn

De fysiotherapeut kan ondersteuning bieden bij het behandelen van uw rugklachten en zorgt ervoor dat u uw dagelijkse activiteiten weer normaal kunt uitvoeren. Door het geven van advies en diverse oefeningen, wordt uw kennis vergroot en weet u – bij eventuele nieuwe rugklachten – wat u hier thuis aan kunt doen.

Uw specialist in Enschede en Glanerbrug

Bij Fysiotherapie Glanerbrug kunt u zowel met als zonder verwijzing van de arts worden geholpen. Met onze jarenlange ervaring en tal van specialisaties kunt u bij ons terecht voor allerlei uiteenlopende klachten en aandoeningen. Ons team van specialisten vindt u hier.

Hoge rugpijn bevindt zich voornamelijk bovenaan in de rugwervels, tussen de schouderbladen of in de nek. Hoge rugpijn ervaart iedereen anders en de klachten kunnen zich op diverse manieren uiten. Er kunnen stekende of zeurende zenuwpijnen aanwezig zijn. Ook kan dit een kloppend of doof gevoel zijn waarbij er stijfheid wordt ervaren. De oorzaken van hoge rugpijn zijn ook zeer divers, waar de een het ervaart door een verkeerde werkhouding kunnen stress of een trauma ook een rol spelen.
Het is aan de fysiotherapeut om de oorzaak van de klachten te achterhalen en een behandelplan op te stellen. Sommige hoge rugklachten gaan vanzelf weer over als er rust wordt genomen en overbelasting wordt tegen gegaan. Echter zijn langdurige klachten aan de rug ook op langere termijn hardnekkiger om te behandelen. Loop dus niet te lang door met hoge rugklachten en maak een afspraak met een van onze rug specialisten in Glanerbrug.