Spit

Wat is spit?

Spit is de benaming voor wanneer men door zijn rug gaat.  Spit is de plotselinge pijn die dan in je rug schiet wanneer je een verkeerde beweging maakt of als er overbelasting aanwezig is. In enkele gevallen kan spit geleidelijk ontstaan.

De oorzaak van spit is nog steeds niet duidelijk. Wij houden het op een scheurtje in de wand van de tussenwervelschijf. De grootte van het scheurtje varieert bij iedereen en de grote bepaalt ook hoe heftig uw spit is.

Met spit komt er een sterke aanspanning in de rug. Dit is een verdedigingsmechanisme van het lichaam om erge rugpijn te voorkomen. De oorzaak zijn de pijnprikkels van de kleine scheurtjes in de tussenwervelschijf

De symptomen van spit

Ook al variëren de symptomen van spit per persoon, de onderstaande symptomen zijn het kenmerkendst:

  • Heftige acute pijn laag in de onderrug die vaak stekend of schietend is;
  • Uitstralende pijn in de billen of bovenbenen;
  • Verstijfd gevoel rond de onderrug;
  • Beperkte beweging mogelijk van de onderrug;
  • Lange tijd zitten is meestal pijnlijk;
  • Pijn in de onderrug bij het bewegen (met name bukken en draaien).

Wanneer er uitstraling plaatsvind tot onder de knieën aan de achterkant spreken we over ‘ischias’. Dit is een pijn in de twee grootste zenuwbanen van de benen. Er is dan mogelijk een ontstekingsreactie of druk op één van de onderste zenuwwortels.

Dé spit specialist van Enschede en Glanerbrug

Beweging met spit

Het is van belang met spit dat u blijft bewegen. Spit heeft zijn nodige belasting nodig om het herstel te helpen maar pas hiermee op. Maak een afspraak met onze gespecialiseerde fysiotherapeut en u wordt precies ingelicht over wat u moet doen met spit en wat het nodig heeft om te herstellen.

Hoelang duurt spit?

Spit kan uit zichzelf herstellen. De tijd die de genezing nodig heeft ligt alleen aan de ernst van uw spit. Het kan vanaf enkele dagen tot enkele weken duren. Daarnaast is het genezingsproces ook een belangrijke factor in de tijd die de genezing nodig heeft. Daarom is het belangrijk om een afspraak te maken met een van onze specialisten zodat u wordt geholpen om zo het snelst te herstellen.

Bent u geïnteresseerd in onze fysio diensten, neem dan contact met ons op:

Maak een afspraak Stuur een e-mail Bel ons

 

Fysiotherapie Glanerbrug
Spoorbaanstraat 6
7532 DA Enschede
053 461 8891
info@fysiotherapieglanerbrug.nl