Zijn uw voeten al zomerklaar?

Podotherapie

Een zomer zonder voetproblemen

Als het buiten warmer wordt, komen de slippers, instappers, gekleurde sneakers en sandalen weer uit de kast. Sokken uit, slippers aan! Heerlijk luchtig en lekker gemakkelijk, maar niet altijd even goed voor uw voeten. Tal van voetproblemen kunnen u in en zelfs na de zomermaanden dwarszitten. Ook uw knieën, heupen en rug kunnen extra of verkeerd belast worden, met alle gevolgen van dien. Moet u dat dan maar gewoon accepteren? Zeker niet. Waar problemen zijn, zijn oplossingen. Wij kunnen met podotherapie veel voor u betekenen. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dus geven we u graag advies en tips om problemen deze zomer voor te zijn.

Veel voorkomende voetproblemen in de zomer

De zomermaanden leiden tot veel voetklachten. Soms heeft u niet eens direct in de gaten dat er voetproblemen op de loer liggen, maar komen de klachten later in alle hevigheid opzetten. Dit zijn een aantal van de meest voorkomende problemen die vooral in de zomer kunnen ontstaan en tips over hoe u ze kunt voorkomen en verhelpen.

Eeltvorming

Lekker flaneren op de boulevard? Dan trekt u natuurlijk die mooie, net iets te kleine pumps aan. Of die prachtige hoge hakken. Het lopen op dit soort schoenen of platte schoenen, zoals teenslippers of ballerina’s, kan voor de vorming van eeltplekken op uw voeten zorgen. Eelt is een reactie van de huid om een plek waar veel druk of wrijving aanwezig is, extra te beschermen. Een klein beetje eelt kan geen kwaad, maar dikke eeltplekken kunnen heel pijnlijk worden. Een bezoekje aan de podotherapeut kan dan verlichting geven.

Droge, gevoelige voeten

In de zomer loopt u vast graag op blote voeten, slippers, of open schoenen. Als gevolg van de blootstelling aan de zon en de warmte verliezen uw voeten sneller vocht en kunt u last krijgen van ruwe, droge en gevoelige voeten. Er kunnen zelfs pijnlijke wondjes en kloven ontstaan die, als u niet voorzichtig bent, kunnen gaan ontsteken. Een goede voetencrème kan helpen droge voeten te verhelpen én te voorkomen. Een podotherapeut kan u goed adviseren over een passende crème.

Zwemmerseczeem

In de zomer dreigt altijd het risico van zwemmerseczeem. Een schimmelinfectie, die vaak opgelopen wordt in zwembaden, maar ook in bijvoorbeeld sauna’s, gezamenlijke douches en kleedruimtes. Er kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan tussen de tenen en de infectie kan zich zelfs uitbreiden naar de voetzool of de nagels. Een behandeling van enkele weken met schimmelbestrijdende middelen kan u van het zwemmerseczeem verlossen. Draag om problemen te voorkomen badslippers, was uw voeten na het zwemmen en droog ze goed af.

Zweetvoeten

Warme, vochtige voeten zijn een kweekvijver voor bacteriën en schimmels. Op blote voeten in bijvoorbeeld slecht ‘ademende’ sneakers tijdens warme dagen, kunnen zij zich snel vermeerderen. Hierdoor ontstaat die bekende, onaangename zweetgeur. Het dragen van sokken of goed ventilerende schoenen kan het zweetvoetenprobleem sterk verminderen.

Pijn door overbelasting

Het dragen van platte schoenen, zoals slippers. loafers en instappers, kan klachten in uw voeten, knieën, heupen en rug veroorzaken. Deze schoenen zijn over het algemeen te weinig schokabsorberend en bieden niet genoeg ondersteuning. Dat kan leiden tot onnatuurlijke voetbewegingen en extra belasting van de spieren, pezen en banden, wat pijn in de voeten, de knieën, heupen en onderrug kan veroorzaken. Loop daarom niet continue op platte schoenen en als u toch graag op bijvoorbeeld slippers loopt, laat ze dan op maat maken met een op uw voet afgestemd voetbed.

Zorg voor probleemvrije zomervoeten

Kies passend schoeisel voor elke activiteit, wissel af, loop niet de hele dag op slippers, voorkom onnodige schimmelinfecties en verzorg uw voeten met speciale voetencrème. Dan komt u de zomer vast goed door en uw voeten ook. Loopt u toch tegen problemen aan, dan kunt u gerust contact opnemen met de podotherapeut van Fysiotherapie Glanerbrug. Deze specialist in de voetgezondheidszorg staat altijd voor u klaar.