Uitgeruste benen tijdens en na een lange reis

Uitgeruste benen tijdens en na een lange reis

Heerlijk op reis? Vergeet uw benen en voeten niet

De zomer staat weer voor de deur en voor velen van ons betekent dat vakantie. Mensen die lang reizen kunnen krampen, zware benen, gezwollen voeten en enkels en zelfs trombose in de benen krijgen. Dat wordt veroorzaakt doordat u de hele reis stilzit en de spieren in uw benen niet gebruikt. Daardoor stroomt het bloed minder goed rond in uw benen en voeten, wat tot zwelling en ongemak kan lijden.

Of u nu vliegt of een roadtrip maakt, het is verstandig stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat uw benen niet onder de reis lijden. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet die u kunt gebruiken om fit op uw vakantiebestemming aan te komen.

Tips tijdens het reizen

Beweeg uw kuiten, voeten en enkels
Door tijdens de reis uw kuiten, voeten en enkels regelmatig te bewegen, blijven uw benen goed doorbloed. Maak bijvoorbeeld cirkelende bewegingen met uw voeten, span uw kuitspieren regelmatig aan en wiebel met uw tenen. Op deze manier krijgen uw benen genoeg vers bloed.

Drink veel water
Een van de meest gemaakte fouten tijdens het reizen is dat we niet genoeg water drinken. Met het drinken van water voorkomt u kramp door uitdroging. Koffie of frisdrank kunt u tijdens een lange reis beter vermijden..

Maak een korte wandeling
Strek af en toe uw benen en maak een kleine wandeling. Al is het maar door het gangpad van het vliegtuig of over de parkeerplaats. Het helpt de ophoping van bloed in uw benen te voorkomen.

Eet gezond
Te veel en te zout eten is niet goed voor lange reizen. Zout houdt vocht vast. Uw voeten gaan meer zwellen door het vastgehouden vocht. Het is beter om zout te vermijden en dag voor en tijdens de reis.

Draag comfortabele kleding
U kunt pijn en zwelling in uw benen voorkomen door comfortabele en losse kleding te dragen. Het dragen van een strakke spijkerbroek kan de bloedstroom vertragen. Draagt u losse kleding, dan stroomt er voldoende bloed door uw beenaderen en voelt u zich de hele reis beter.

Let op uw houding
Het vinden van een comfortabele houding tijdens lange reizen is vaak een uitdaging. Het is echter niet altijd het beste idee om uw benen over elkaar te kruisen, onderuit te zakken of opgekruld in uw stoel te gaan zitten. Let op uw zithouding, dat voorkomt zware benen.

Kies comfortabele schoenen
Veel mensen besteden meer aandacht aan hun outfits, maar vergeten hun schoenen. Ongemakkelijke, knellende schoenen kunnen gezwollen voeten veroorzaken en belemmeren een goede bloedcirculatie. Draag daarom comfortabele schoenen tijdens uw reis.

Draag indien nodig compressiekousen
Compressiekousen oefenen druk uit op uw onderbenen en verbeteren daarmee de doorbloeding. Het dragen van compressiekousen helpt ongemak en zwellingen te voorkomen en te verminderen, zodat u beter van uw reis kunt genieten.

Toch nog zware, gezwollen benen na de reis?

Heeft u na uw reis toch nog te maken met zwelling en een zwaar gevoel in uw benen, dan kunt u voor verlichting zorgen door de bloedcirculatie in uw benen te stimuleren. Dat kun u bijvoorbeeld doen door warmte te vermijden. Neem eens een koude douche en blijf in de schaduw. Leg uw benen geregeld een minuut of 10 omhoog, draag losse kleding en drink voldoende water. Dit alles stimuleert de bloedstroom in uw benen en vermindert de zwelling en het zware gevoel.

Goede reis!

De medewerkers van Fysiotherapie Glanerbrug wensen u een goede en probleemloze reis. Blijft u problemen met uw benen houden, of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u met plezier verder.