Jos Ekelhof over het belang van bewegen en mobiel blijven

Bewegen is voor iedereen belangrijk. Het verkleint immers de kans op ziektes en zorgt voor een goede mentale gezondheid. Vooral ouderen en mensen met een chronische aandoening hebben baat bij beweging. Maar juiste deze groep heeft soms last van zogenoemde bewegingsangst: bang dat men valt, er blessures ontstaan of de klacht nog erger wordt. Daarnaast hebben veel mensen moeite om te starten. Wist u dat wij u bij beide zaken kunnen helpen?

Fysiotherapie Glanerbrug heeft wekelijks een aantal fitness-uurtjes waar iedereen welkom is! Deze uurtjes zijn speciaal voor mensen die graag in een klein groepje onder begeleiding willen sporten. De aanwezige fysiotherapeut helpt u te motiveren en kijkt hoe u veilig kan sporten. Zo voorkomt u blessures en worden eventuele chronische aandoeningen niet erger.

Beweging werkt stress-verlagend, voorkomt ziektes en houdt uw gewicht stabiel. Daarnaast zijn er een paar voordelen die specifiek voor oudere mensen en mensen met een chronische aandoening extra interessant zijn.

Voordelen beweging ouderen
Voor ouderen is het belang om te blijven bewegen groot. Door elke dag minstens 30 minuten te bewegen, blijven de spieren soepel en de conditie op peil. Zelfs de kans om te vallen vermindert in de meeste gevallen! Bewegen bevordert daarnaast het concentratievermogen, het geheugen en vertraagt het proces van Alzheimer.

Vaak levert het bovendien meer zelfredzaamheid en zelfstandigheid op. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft het bewegen geen intensieve sport te zijn. Ook wandelen, fietsen of tuinieren zijn prima.

Voordelen beweging bij chronische aandoening
Mensen met een chronische aandoening kunnen als gevolg van meer beweging een vermindering van de pijn ervaren. De verbeterde conditie, botten, spieren en gewrichten, dragen bovendien in de meeste gevallen bij aan een beter dagelijks functioneren.

Hoeveel beweging is het best?
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft beweegrichtlijnen opgesteld. Voor volwassenen geldt dat 2,5 uur per week matig intensief sporten het meest optimaal is. Verdeel deze uren over meerdere dagen. Matig intensief sporten houdt in dat u een verhoogde hartslag en versnelde ademhaling hebt. Daarnaast zou u tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Ouderen kunnen dit het best combineren met balansoefeningen.

Wanneer u klachten heeft, kan het zijn dat u eerst individueel met de fysiotherapeut aan de slag gaat, om later fit in te kunnen stromen in bijvoorbeeld een fitness-uurtje.