Jos Ekelhof over de behandeling dry needling

Jos Ekelhof over de behandeling dry needling

Met dry needling prik ik bepaalde punten aan, maar voor ik daar meer over uitleg, vind ik het belangrijk te vertellen dat deze behandeling geen pijn doet. Het is eerder een vervelend gevoel, dat overigens heel kort duurt. Ook worden er geen vloeistoffen ingespoten. De term dry needling verwijst juist naar het ‘droog prikken’.

Dry needling is een behandelmethode waarbij ik op zoek ga naar zogeheten triggerpoints. Dit zijn kleine gebieden in het spierweefsel die verkrampt zijn. Deze verkramping kan tot pijn leiden, maar heeft nog een ander nadelig effect. Het verhindert de doorbloeding en dus de afvoer van afvalstoffen. De ophoping van afvalstoffen kan op zichzelf ook weer tot pijnklachten leiden, zelfs ‘op afstand’. Dus naast de lokale pijn. kan een triggerpoint ook pijn elders in het lichaam veroorzaken.

Het effect van dry needling

Bij dry needling prik ik deze triggerpoints aan met een hele dunne naald. Doordat de spier zich door het prikje ontspant, is er meestal direct een positief effect merkbaar. De spier kan soepeler zijn, de beweeglijkheid wordt groter en/of er is een afname van pijn. Het tweede positieve effect is dat de afvalstoffen weer afgevoerd kunnen worden die mogelijk ook tot pijn hebben geleid.

Voorbeeld uit mijn praktijk

Een patiënt van mij is een fervent hardloopster. Op een gegeven moment had ze heftige pijn in haar bil met uitstralingsklachten. Ze had zelfs de aankomende hardloopwedstrijd al uit haar hoofd gezet op het moment dat ze bij mij kwam voor dry needling. De behandeling sloeg echter zo goed en snel aan, dat ze tot haar eigen verbazing tóch mee kon doen aan de eerstvolgende wedstrijd.

Zo ken ik meerdere voorbeelden, maar ik wil er wel bij opmerken dat ik altijd met de patiënt kijk naar de achterliggende oorzaak van de klacht. Dry needling kan de klacht verminderen, maar als de oorzaak niet weggenomen wordt, komen de klachten natuurlijk weer terug.  Zo kan een verkeerde houding achter het bureau leiden tot hoofdpijn en kan dry needling verlichting bieden, maar ik kijk ook met de patiënt hoe de houding verbeterd kan worden.

Dry needling pas ik toe bij zowel acute als chronische klachten. Ik zie veel sporters met blessures, maar ook mensen die nek-, schouder- of rugklachten hebben. Daarnaast behandel ik vaak patiënten met slijtageklachten, hoofdpijn en kraak-gerelateerde klachten.

Heeft u last van een blessure, gewrichtspijn of andere klachten, schroom dan niet om contact met ons op te nemen zodat wij samen kunnen kijken wat voor u de beste behandeling is. Voor dry needling heeft u geen verwijzing van de arts nodig.