Floor Mulder over bekkenfysiotherapie

Als bekkenfysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in bekkenbodemletsel dat bij vrouwen, maar ook zeker bij mannen, tot vervelende klachten kan leiden. Denk aan incontinentie, seksuele- en zwangerschapsklachten. Het lastige van de bekkenbodemspieren is dat je ze niet kan zien. Voor veel cliënten zijn deze spieren dan ook lastig te voelen en daardoor moeilijk te trainen. Met mijn biofeedbackapparaat is dat wel mogelijk.De bekkenbodemspieren kunnen zowel over- als onderactief zijn.Met het biofeedbackapparaat meet ik de spierspanning en kan de patiënt zien wanneer hij of zij de spier aanspant.Door dit regelmatig te oefenen, verdwijnen de klachten in de meest gevallen.In dit blog wil ik mij specifiek richten op hetgeen ik kan betekenen voor zwangere en pas bevallen vrouwen.

Tijdens de zwangerschap

Als bekkenfysiotherapeut kan ik zwangeren met bekkeninstabiliteit op verschillende manieren helpen.Bekkeninstabiliteit kenmerkt zich door een stekende of schietende pijn bij bewegingen als lopen, opstaan en omdraaien in bed.Deze pijn is vaak voelbaar in de bil en onderrug met eventuele uitstraling naar de lies en de voorkant van het bovenbeen.Ook komt controleverlies van één been voor, waarbij je als het ware door je been heen zakt.Ik geef cliënten het advies om vooral in beweging te blijven, maar daarbij wel op de juiste manier de spieren aan te spannen.Hiervoor leer ik hen spierversterkende oefeningen.Ook probeer ik zoveel mogelijk de pijn te verlichten door bijvoorbeeld massage, een bekkenband of tape.Daarnaast kijk naar hun dagindeling, want een verandering daarin kan eveneens de klachten verminderen.In de meeste gevallen kan ik sowieso de pijn verlichten.Soms is het niet mogelijk de pijn helemaal weg te nemen, maar onderdeel van mijn behandeling is ook het leren omgaan met de pijn.Evenals geruststelling.Door de pijn die ze ervaren, maken sommige vrouwen zich zorgen over de gezondheid van hun baby.Daarnaast ontstaat er vaak extra angst voor de bevalling.

Mijn behandeling bestaat dus uit verschillende facetten die er samen voor zorgen dat de zwangere patiënt zich prettiger voelt.

Na de zwangerschap

De bekkeninstabiliteit verdwijnt bij de meesten op natuurlijke wijze.Vaak is de pijn al binnen de eerste zes weken verdwenen.Bij sommigen is dit niet het geval en hebben ze nog enkele behandelingen nodig.Daarom plan ik standaard een afspraak in zes weken na de bevalling zodat ik kan kijken hoe het gaat.Het merendeel van mijn cliënten is na drie tot zes maanden na de bevalling klachtenvrij.Slechts een heel klein deel ontwikkelt chronische klachten.

Tips

De tip die ik mijn zwangere cliënten altijd meegeef, is dat actief trainen tijdens de zwangerschap kan betekenen dat je met minder klachten uit de zwangerschap komt.En ik adviseer om na de bevalling, óók als ze geen klachten hebben, te beginnen met het trainen van de bekkenbodemspieren.Sommige klachten komen namelijk pas op latere leeftijd, maar door nu te trainen kan je die voor zijn.Heeft u last van zaken als urineverlies, bekkeninstabiliteit of seksuele klachten?Schroom niet om contact met ons op te nemen zodat wij samen kunnen kijken wat voor u de beste behandeling is.Voor bekkenfysiotherapie heeft u geen verwijzing van de arts nodig.