Diana Yanguc over kinderfysiotherapie

Onlangs ben ik als kinderfysiotherapeut toegetreden tot het maatschap Fysiotherapie Glanerbrug. Ik ben geboren en getogen in dit leuke dorp. In 2017 studeerde ik af voor de opleiding Algemeen Fysiotherapeut, waarna ik een jaar in Sydney als fysiotherapeut heb gewerkt. Terug in Nederland kon ik aan de slag bij een fysiotherapiepraktijk in Enschede en startte direct met de master Kinderfysiotherapie. En nu is de cirkel eigenlijk rond doordat ik weer terug ben in Glanerbrug waar ik dit mooie vak mag uitoefenen.

Mijn interesse in het vak is ontstaan toen ik op jonge leeftijd met Vaderdag massageolie cadeau gaf. Uiteraard moest ik toen ook een massage geven en ontdekte dat ik dat ontzettend leuk vind om te doen. Daarop ging ik met een nicht mee die een bezoek aan haar fysiotherapeut bracht, omdat zij veel rugpijn had. Ik zag hoeveel baat zij erbij had en besloot me in de opleiding te verdiepen. Na een meeloopdag op het Saxion was ik om.

Werken met kinderen

Tijdens de minor van mijn opleiding mocht ik meelopen in een fysiotherapiepraktijk in Breda. Daar ontdekte ik hoe fijn ik het vind om met kinderen te werken. Ze geven je energie en het is mooi te werken aan een betere motorische toekomst van een kind. Dat je een bijdrage kan leveren aan de verbetering van hun ontwikkeling. Werken met kinderen houd je bovendien jong. Ze zijn namelijk altijd in voor een competitie en je moet vooral ook innovatief blijven. Als kinderfysiotherapeut werk ik met kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Dat maakt het werk ook nog eens heel divers.

Werkwijze

Ik zie veel verschillende soorten kinderen, van introvert tot extravert. De meesten zijn toch wel zenuwachtig en nerveus aan het begin en dat is natuurlijk ook logisch. Daarom steek ik altijd veel energie in het op het gemak stellen van het kind. Dat betekent een laagdrempelige sfeer creëren en het kind het gevoel geven: we doen het op jóuw manier! Maar ondertussen doe ik natuurlijk wel wat nodig is. Als het kind niet achter de behandeling staat en het belang ervan niet inziet, dan kun je hoog of laag springen, maar krijg je het niet voor elkaar.

Het belang van kinderfysiotherapie
Tijdens mijn opleiding was ik verbaasd hoe vaak een voorkeurshouding bij zuigelingen voorkomt en hoe makkelijk en snel dat op te lossen is zolang men er vroeg bij is. Een voorkeurshouding kan leiden tot een asymmetrisch schedeltje en nekspieren die zich aan één zijde sterker ontwikkelen. Voor ouders en verzorgers is het belangrijk contact met de kinderfysiotherapeut op te nemen als ze merken dat het kind geneigd is vooral naar één kant te kijken of bewegen. Of wanneer ze aan de linker- of rechterzijkant van het schedeltje een afplatting zien.

Wat mij ook opvalt is de toename van het aantal kinderen met overgewicht. De lockdowns als gevolg van corona hebben daar natuurlijk nog extra aan bijgedragen. Overgewicht kan onder andere leiden tot een verminderde conditie en rugklachten. Dat laatste ontstaat ook vaak als gevolg van een verkeerde houding, Als kinderfysiotherapeut kan ik deze kinderen helpen met advies en oefeningen. Zo geef ik advies met betrekking tot een correcte houding en een juiste dagindeling. Dat laatste maakt dat het kind niet te lang inactief is wat gunstig is voor het gewicht en de conditie. De oefeningen die ik geef, zijn gericht op spieropbouw en conditieverbetering om algeheel aan te sterken. Ook kan ik, eventueel samen met de ouders, een schema opstellen om de belasting steeds meer te verhogen. Natuurlijk is deelname aan een sport heel belangrijk voor kinderen met overgewicht, maar als ze niet kunnen meekomen, haken ze snel weer af. Door eerst de conditie en spierkracht te verbeteren, zal het kind wél succesvol de sport kunnen beoefenen en er dan plezier aan beleven. Omdat plezier zo belangrijk is, kijk ik ook met het kind naar mogelijke sporten die hij of zij leuk vindt.

Heeft uw kind last van rugpijn, overgewicht, een voorkeurshouding of een verstoorde motorische ontwikkeling? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij samen kunnen kijken wat de beste behandeling is. Kinderfysiotherapie wordt vergoed vanuit het basispakket (18 behandelingen) en er is geen verwijzing van de huisarts nodig.