Ilona Bijman-Hemelt over kinderfysiotherapie

Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken. Vooral vanwege de speelse en ongedwongen interactie die je met deze groep hebt. En het geeft mij veel voldoening hén te kunnen helpen Van baby’s die moeite hebben met kruipen tot tieners die kampen met sportblessures.

Wat mijn werk zo leuk maakt, is dat eigenlijk bijna elk kind het doel behaalt dat we van tevoren hebben vastgesteld. Tenzij de motivatie ontbreekt, maar dat maak ik gelukkig zelden mee. Ik probeer het voor hen dan ook zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Enerzijds door de oefeningen voornamelijk in spelvorm te geven. Anderzijds door op een begrijpelijke manier uit te leggen wat er aan de hand is en waarom de oefeningen helpen.

Het grootste verschil met volwassenen is dat kinderen zelden met pijnklachten de praktijk binnenkomen. Kinderfysiotherapie richt zich meer op problemen in de motorische ontwikkeling en houdings- en standsafwijkingen van bijvoorbeeld de benen, voeten of rug.

Zuigelingen, dreumesen en peuters

Sommige zuigelingen hebben een voorkeurshouding waarbij ze bijvoorbeeld meer op de rechter- dan de linkerkant van hun hoofd liggen. Het gevolg is een afgeplat schedeltje en de nekspieren kunnen aan één zijde sterker ontwikkeld zijn. Met oefeningen en adviezen kan dit verholpen worden.

Ook baby’s die niet rollen, zelf gaan zitten, kruipen of staan, kunnen dit door middel van oefeningen leren. Deze oefeningen kunnen ouders ook met hun kind doen en om die reden is een goede interactie met ouders heel belangrijk.

Ook komen er jonge kinderen in de praktijk waarbij ouders zich zorgen maken over de stand van hun voeten, benen of rug. Door het kind te onderzoeken, kan ik kijken wat er aan de hand is en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

Schoolkinderen

Bij deze leeftijdsgroep ontstaan steeds vaker problemen als gevolg van een veranderde leefstijl. Kinderen spelen tegenwoordig minder buiten en vooral veel met de tablet of telefoon. Dit laatste leidt ertoe dat hun fijne motoriek minder goed ontwikkeld is. Dit levert bij sommigen schrijfproblemen op. Met de juiste oefeningen kan ik hen helpen en dat doe ik niet alleen in onze praktijk maar ook op scholen. Op school zijn de lijntjes naar de leerkracht heel kort. Ik haal en breng het kind naar de klas en vertel de leerkracht wat we geoefend hebben. De leerkracht kan dan ook tijdens de lessen letten op wat ik met het kind heb gedaan en zo zie je vaak sneller resultaat.

Doordat kinderen minder buitenspelen, kan het zijn dat ze bepaalde motorische vaardigheden minder goed ontwikkelen. Voorbeelden zijn het gooien en vangen van een bal, klimmen en klauteren, rennen, enz. Dit maakt dat sommigen minder goed mee kunnen komen met de gymles op school. Sommige kinderen vinden dat niet erg, maar voor kinderen die dat wel vervelend vinden, kan kinderfysiotherapie een uitkomst zijn.

Tieners

Bij kinderen tussen 12 en 18 jaar zien we vooral sportblessures en klachten gerelateerd aan de groei in onze praktijk. Afhankelijk van de klachten worden zij door onze sportfysiotherapeut Jos behandeld of door mijzelf.  Een enkele keer worden we ingeschakeld bij specifieke klachten zoals rugproblemen of jeugdreuma.

Heeft uw kind of leerling last van een verstoorde motorische ontwikkeling, houdings- of standsafwijkingen? Schroom niet om contact met ons op te nemen zodat wij samen kunnen kijken wat de beste behandeling is. Kinderfysiotherapie wordt vergoed vanuit het basispakket (18 behandelingen) en er is geen verwijzing van de huisarts nodig.