Manuele therapie, wat is dat nou precies?

Bij de woorden manuele therapie zult u misschien meteen denken aan het ‘kraken’ van gewrichten. Maar een manueel therapeut past ook andere technieken toe om de gewrichten en zachte weefsels van het lichaam te manipuleren om zodoende pijn te verlichten, het bewegingsbereik te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

Verschil fysiotherapie en manuele therapie

Wanneer u met fysieke klachten terecht komt bij een praktijk voor fysiotherapie, kunt u het advies krijgen te kiezen voor manuele therapie, een specialisatie binnen de fysiotherapie. Maar wat is nou precies het verschil tussen ‘gewone’ fysiotherapie en manuele fysiotherapie?

Fysiotherapie

Fysiotherapie richt zich vooral op de zachte delen van het lichaam, zoals spieren, pezen, banden en kapsels. Ook bewegingsbeperkingen in bijvoorbeeld de knie of de schouder kan een fysiotherapeut behandelen. Bij een fysiotherapeutische behandeling maken we vooral gebruik van oefenapparatuur.

Manuele therapie

Manuele therapie richt zich op de hardere delen van het lichaam, zoals de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Waar een fysiotherapeut vooral oefenapparatuur gebruikt voor een behandeling, maakt een manueel therapeut gebruik van zijn of haar handen. Manuele therapie dankt haar naam dan ook aan het Latijnse woord ‘manus’, dat hand betekent.

Manuele therapie, een specialisatie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Na een studie fysiotherapie, die vier jaar duurt, heeft een manueel therapeut vervolgens een driejarige masteropleiding gevolgd om zich te specialiseren. Centraal in deze studie staan met name wervelkolom gerelateerde klachten (rug/nek) en klachten aan aangrenzende gewrichten in armen en benen en de behandeling daarvan door middel van manipulatie. Na deze studie van minstens 7 jaar zal een manueel therapeut goed kunnen beoordelen of het toepassen van manipulatie uw klachten zal kunnen verlichten.

Bij welke klachten kunt u baat hebben bij manuele therapie?

De manueel therapeut is expert op het gebied van onderzoek en behandeling van wervelkolom gerelateerde klachten. Heeft u bijvoorbeeld pijn in uw nek, in uw rug (hoge of lage rugpijn), of heeft u last van hoofdpijn? Dan kan manuele therapie wellicht een oplossing zijn. Maar ook bij klachten als pijn of bewegingsbeperkingen in andere gewrichten kan manuele therapie helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten aan uw schouder, heup, knie, enkel of pols. Een manueel therapeut zal altijd, samen met u, beslissen of een behandeling zinvol is.

Hoe gaat een behandeling door een manueel therapeut?

Wanneer u een eerste afspraak bij een manueel therapeut heeft, zal die afspraak bestaan uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het vraaggesprek krijgt u vragen over uw klachten; hoe en wanneer ze zijn ontstaan en of er bepaalde situaties zijn waarin ze toenemen of juist verminderen. Vervolgens zal de manueel therapeut uw houding, bewegingen en gewrichten onderzoeken om de oorzaak van uw klachten te vinden.

Voor de behandeling zelf kan de manueel therapeut twee specifieke technieken toepassen om te zorgen voor een herstel van de beweeglijkheid van het gewricht en een afname van de pijn:

  • passieve mobilisatie (het uitvoeren van een rustige beweging van het gewricht)
  • manipulatie (het zogenaamde ‘kraken’, een korte snelle beweging van het gewricht)

Tijdens de behandeling zult u, behalve uw pijnlijke gewricht, ook andere gewrichten gaan bewegen. Alle botten in het lichaam zijn immers met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaars functioneren. U krijgt bovendien ook adviezen en oefeningen van uw manueel therapeut om uw herstel te bevorderen.

In goede handen bij Fysiotherapie Glanerbrug 

Manuele therapie wordt over het algemeen als veilig en effectief beschouwd. Bij Fysiotherapie Glanerbrug bent u in goede en vaardige handen. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Dan kunt u ons altijd even bellen op tel.nr 053 461 8891 of mailen via info@fysiotherapieglanerbrug.nl