Vragen & Antwoorden

Hier worden de meest gestelde vragen binnen de fysiotherapie uitgelegd.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust telefonisch contact met ons op!

Wat is haptonomie therapie?

Haptonomie is een vorm van therapie om beter in contact te kunnen komen met uw lichaam en met u diepere zelf. U leert beter te voelen waar de klachten vandaan komen en naarmate de behandeling kunt u steeds beter aanvoelen wat uw geest en lichaam u proberen te vertellen.
Door middel van oefenvormen, communicatie en aanraking leert u beter te gaan voelen en wordt u bewuster van uw eigen lichaam en gedachtes.
Voor een behandeling op haptonomische basis kunt u bij fysiotherapie Glanerbrug terecht.

Wat zijn de meest voorkomende schouderklachten? 

De meest voorkomende schouderklachten vindt u hier.
Bij fysiotherapie Glanerbrug hebben we een schouderspecialist in dienstWij zijn tevens aangesloten bij Schouder Netwerk Twente. U kunt zonder verwijzing van een arts worden geholpen.

Wat is spit?

Wanneer u door u rug gaat spreken we van acute spit. De symptomen en de behandeling hiervan leest u hier.

Wat zijn gewrichtsklachten?

De naam zegt het eigenlijk al, gewrichtsklachten bevinden zich in de gewrichten en de scharnieren van de botten. Gewrichten zijn de bewegende delen van de botten die ze aan elkaar verbindt. Deze kunnen pijnlijk en opgezwollen zijn. Gewrichtspijn wordt op verschillende manieren ervaren en kan ook diverse oorzaken hebben. We gaan de verschillende oorzaken van gewrichtspijn hier op een rijtje zetten.
  • Gewrichtspijn als oorzaak van een chronische aandoening zoals reuma en artrose
  • Gewrichtspijn als oorzaak van een probleem aan gewricht zelf zoals jicht, overbelasting, infecties en andere infectieziektes van het gewricht
  • Gewrichtspijn als oorzaak van een onderliggend trauma of opgelopen verwonding door gebroken botten of een beklemde zenuw
  • Gewrichtspijn als oorzaak van stressklachten
  • Gewrichtspijn als oorzaak van infectieziektes zoals, mazelen, rodehond, ziekte van Lyme, bof of een griepvirus
  • Gewrichtspijn als oorzaak van bepaalde auto-immuunziektes zoals, Syndroom van Henoch-Schönlein of de ziekte van Crohn
  • Andere oorzaken van pijnlijke gewrichten zoals, bijwerkingen van medicijngebruik, fibromyalgie, ouderdomsklachten –ziektes zoals botontkalking en Parkinson
Er zijn dus zeer veel gewrichtsaandoeningen die allemaal een andere oorzaak en aanpak nodig hebben. Twijfelt u over gewrichtspijn, laat u dan onderzoeken door de fysiotherapeut. De juiste behandeling van gewrichtspijn kan u complicaties en klachten verminderen en dus verlichting geven van de pijn!

Wat is artrose?  

Artrose is een vorm van reuma en een chronische gewrichtsziekte. Dit gaat dus niet meer over. De klachten lopen er uiteen van pijn en stijfheid in gewrichten tot aan moeilijk kunnen bewegen en vermoeidheid. Artrose kan op meerdere plekken in het lichaam ontstaan. Vooral dus in kwetsbare gewrichten in de handen, voeten en nek. Men spreekt dan van artrose in de draaigewrichten zoals: 
  • Knieartrose
  • Heupartrose 
  • Handartrose 
  • Voetartrose 
De fysiotherapeut kan deze klachten verlichten door gerichte behandeling van de klachten en eventuele pijnstillers voor te schrijven. U leest het gehele behandeltraject van artrose hier op de pagina over gewrichtspijn

Wat is dry needling? 

Wat dry needling precies is en waarom deze behandelmethode wordt gebruikt door de fysiotherapeut leest u hier.

Wat zijn de oorzaken van hoge rugpijn? 

Hoge rugpijn bevindt zich voornamelijk bovenaan in de rugwervels, tussen de schouderbladen of in de nek. Hoge rugpijn ervaart iedereen anders en de klachten kunnen zich op diverse manieren uiten. Er kunnen stekende of zeurende zenuwpijnen aanwezig zijn. Ook kan dit een kloppend of doof gevoel zijn waarbij er stijfheid wordt ervaren. De oorzaken van hoge rugpijn zijn ook zeer divers, waar de een het ervaart door een verkeerde werkhouding kunnen stress of een trauma ook een rol spelen.
Het is aan de fysiotherapeut om de oorzaak van de klachten te achterhalen en een behandelplan op te stellen. Sommige hoge rugklachten gaan vanzelf weer over als er rust wordt genomen en overbelasting wordt tegen gegaan. Echter zijn langdurige klachten aan de rug ook op langere termijn hardnekkiger om te behandelen. Loop dus niet te lang door met hoge rugklachten en maak een afspraak met een van onze rug specialisten in Glanerbrug. 

Vergoeding fysiotherapie volwassenen

Heeft u een chronische aandoening? Dan krijgt u fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.
In de Zorgverzekeringswet vindt u alle chronische aandoeningen. Deze chronische lijst bevat veel medische termen. U kunt ook bij uw zorgverzekeraar of fysiotherapeut navragen of u een aandoening heeft die op deze lijst staat.
Bron: Rijksoverheid

Vergoeding fysiotherapie jongeren tot 18 jaar 

Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Hebben deze behandelingen niet het gewenste resultaat? Dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). 
Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen. In de Zorgverzekeringswet staan deze aandoeningen opgesomd in de zogenaamde chronische lijst. Deze lijst bevat veel medische termen. U kunt ook bij uw zorgverzekeraar of fysiotherapeut navragen of u een aandoening heeft die op deze lijst staat.  
Bron: Rijksoverheid 

Is fysiotherapie opgenomen in het basispakket?

Bij de meeste zorgverzekeraars zitten een beperkt aantal fysiotherapiebehandelingen in het basispakket. Dit hangt ook af van uw leeftijd en de reden waarom u een fysiotherapie behandeling wilt. Vaak zitten er 9 standaard behandelingen in uw zorgverzekeringspakket.

Wordt fysiotherapie vergoed?

Fysiotherapie is in principe voor iedereen geschikt en toegankelijk. U hoeft geen verwijzing van de arts te hebben. Sinds 1 januari 2006 heeft de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) zijn intrede in de fysiotherapie gedaan. U leest hier wat dit betekent. 
Fysiotherapie valt deels onder de basisverzekering. Dit is afhankelijk van uw klacht en de zorgverzekeraar. Heeft u geen chronische aandoening? Dan wordt de fysiotherapie niet vanuit de basisverzekering vergoed. Daarvoor heeft u een aanvullende verzekering nodig. 

Welke klachten behandelt de fysiotherapeut?

Bij fysiotherapiepraktijk Glanerbrug hebben ze diverse specialisten in huis om de volgende fysieke klachten goed te kunnen handelen:
  • Zowel hoge- als lage rugklachten
  • Revalideren na een operatie
  • Diverse nekklachten
  • Schouderklachten of frozen shoulder
  • Gespannen spieren en stress klachten
  • Gewrichtspijn
  • Peesontstekingen
  • Spit klachten
  • COPD en kortademigheid
  • Heupklachten
  • (Sport) blessures
  • Bekkenbodem klachten
  • Reumatische klachten
  • Parkinson klachten
  • Ouderdomsklachten
  • Diverse voet- en nagelproblemen

Wat doet een fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is de specialist op het gebied van houding en beweging. Hij helpt patiënten met uiteenlopende fysieke- en geestelijke klachten en zorgt ervoor dat de dagelijkse bezigheden weer kunnen worden opgepakt. 
De zorg van een fysiotherapeut is de bewegingsbeperkingen zo goed mogelijk te beperken. 
Ze geven advies, sport– en bewegingsoefeningen en eventueel een fysieke behandelmethode. 

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelmethode waarbij de therapeut functiestoornissen van het gewricht verhelpt en de houding en bewegingen van de wervelkolom verbetert. Door middel van een aantal specifieke technieken probeert hij de pijn te verminderen en meer bewegingsvrijheid te creëren in de gewrichten. Het geven van goede instructies, begeleiding en inzicht in gezond bewegen is daarnaast ook een onderdeel van het behandelprogramma.
Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die manuele therapie na zijn studie als specialiteit heeft gekozen. Door de specifieke kennis die hij tijdens zijn opleiding heeft opgedaan, kan een manueeltherapeut bijvoorbeeld bij een blokkade in het enkelgewricht constateren dat de knie overbelast kan raken. Dan moet er dus een behandelplan worden opgesteld voor de enkel en niet voor de knie.
Een manueeltherapeut is over het algemeen uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen en te behandelen. Het effect van de behandeling is vaak direct merkbaar door de afname van pijn, maar vooral door verbetering van uw bewegingsvrijheid.

Maak een afspraak voor manuele therapie in Glanerbrug

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig voor manuele therapie. Neem dus gerust contact op met ons voor een afspraak. Vaak kunt u al binnen 24 uur terecht bij onze fysio praktijk in Glanerbrug.

Wat zijn de meest voorkomende nekklachten? 

De meest voorkomende nekklachten zijn: nekhernia, whiplash, spierknopen, artrose en een stijve nek. Na rug- en schouderklachten is nekpijn de meest voorkomende klacht binnen de fysiotherapie. Oorzaken van een pijnlijke nek zijn soms lastig te achterhalen maar u leest het allemaal hier.

 

Heeft u een vraag over onze diensten bij fysiotherapie Glanerbrug, kijk gerust of uw vraag hier tussen staat en anders kunt u contact met ons opnemen via:

 053 461 8891

info@fysiotherapieglanerbrug.nl

Fysiotherapie Glanerbrug
Spoorbaanstraat 6
7532 DA Enschede