COPD

Wat is COPD?

COPD omvat de aandoeningen chronische bronchitis en emfyseem. Er is sprake van chronische bronchitis indien een continue obstructie van de bronchien en een chronische productieve hoest gedurende minimaal drie maanden in twee opeenvolgende jaren aanwezig is. Bij deze diagnose dienen andere oorzaken van chronische hoest te worden uitgesloten. Men spreekt van emfyseem bij de aanwezigheid van een toegenomen longvolume, gepaard gaande met destructie van de longblaasjes. Bij patiënten met COPD staat chronische bronchusobstructie centraal. Veel voorkomende symptomen zijn dyspneu met hoesten, ‘wheezing' (piepen), het opgeven van sputum en recidiverende luchtweginfecties.

COPD is een progressieve ziekte, dat wil zeggen dat de ziekte niet te genezen is en langzaam aan steeds erger wordt. Dit leidt tot beperkingen en handicaps. De belangrijkste beperkingen zijn kortademigheid en een verminderde inspanningstolerantie. De conditie van de patiënt gaat achteruit en de verhouding tussen belasting en belastbaarheid gaat achteruit. Hierdoor ontstaat dikwijls een neerwaartse spiraal. Uit angst voor kortademigheid gaan mensen bewegen vermijden. Hierdoor verslechtert de conditie nog verder. Door het vermijden van beweging komen mensen in een sociaal isolement wat op zijn beurt weer kan leiden tot neerslachtigheid en een versterking van de inactiviteit. Onderzoek heeft aangetoond dat met name spierzwakte, zowel van de ademhalingsspieren als van de perifere skeletspieren, in belangrijke mate bijdraagt aan beperkingen en handicaps van COPD-patiënten.

De lichamelijke inspanning die COPD-patiënten moeten leveren vraagt meer energie. In combinatie met moeizaam eten als gevolg van ademhalingsproblemen, raken COPD-patiënten gemakkelijk ondervoedt. Hierdoor kunnen patiënten in een neerwaartse spiraal raken waardoor het steeds slechter met de conditie gaat! Voedingstherapie, in combinatie met bewegingstherapie, helpt de neerwaartse spiraal van energietekort en ondervoeding te doorbreken.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal u begeleiden middels een revalidatieprogramma. Het doel van de revalidatie is het verminderen/opheffen van stoornissen, beperkingen en participatieproblemen en hierdoor het verbeteren van de kwaliteit van leven. De KNGF-richtlijn COPD onderscheidt vier behandeldoelen:

 

  • bevordering van de mucusklaring
  • verbetering van het inspanningsvermogen
  • vermindering van dyspneu
  • bevordering van therapietrouw

 

Uw fysiotherapeut in Enschede en Glanerbrug

Bij Fysiotherapie Glanerbrug kunt u zowel met als zonder verwijzing van de arts worden geholpen. Met onze jarenlange ervaring en tal van specialisaties waaronder COPD kunt u bij ons terecht voor allerlei uiteenlopende klachten en aandoeningen. Ons team van specialisten vindt u hier.

 

Bent u geïnteresseerd in onze diensten, neem dan contact met ons op:

 

 

Of neem contact met ons op via WhatsApp door de knop rechtsonder!

 

Fysiotherapie Glanerbrug
Spoorbaanstraat 6
7532 DA Enschede
053 461 8891
info@fysiotherapieglanerbrug.nl

WhatsApp chat