Hulp bij goede voornemens

Blog goede voornemens

Begin met bewegen en blijf in beweging!

Allereerst wensen wij u een mooi en gezond 2023!

Heeft u zich ook voorgenomen dat dit het jaar wordt waarin u het allemaal beter gaat doen? Wordt 2023 het jaar dat u echt gaat beginnen met sporten? Meestal duren goede voornemens niet langer dan de eerste weken van januari. Slechts een enkeling houdt het langer vol. Het is natuurlijk erg verleidelijk om onder een warm dekentje op de bank te kruipen, maar uw goede voornemens heeft u niet voor niets gemaakt. Door lekker te gaan bewegen zorgt u ervoor dat u in het nieuwe jaar sterk en gezond wordt en blijft. Bovendien zult u minder last van de kou hebben. Wij geven u graag wat tips om u te helpen op een goede manier met bewegen te beginnen en dit ook gedurende het jaar vol te houden.

Beginnen met sporten

Dat sporten gezond is en veel voordelen voor uw lichaam en geest heeft, ook op latere leeftijd, hoeven we u vast niet te vertellen. Toch kan het een opgave zijn om daadwerkelijk met sporten te beginnen en het vervolgens ook nog eens vol te houden. Daarom hebben we 3 belangrijke tips voor u, zodat u op een goede manier met het sporten begint en gemotiveerd blijft om het sporten vol te houden.

 

Tip 1: kies een sport die u echt leuk vindt

Begin niet met een sport, omdat u met die sport bijvoorbeeld het snelst af kunt vallen. Als u de sport niet heel leuk vindt, zult u eerder geneigd zijn om ermee te stoppen. Dan gaat het afvallen ook niet lukken. Een sport die u met plezier beoefent, zult u langer volhouden. Het resultaat komt dan vanzelf.

 

Tip 2: stel uzelf een doel

Het werkt over het algemeen heel motiverend om naar een doel toe te werken. Maak het doel realistisch, bijvoorbeeld 5 kilo afvallen of 5 kilometer hardlopen zonder te stoppen. Wanneer u met kleine stapjes steeds dichter bij uw doel komt, zal het minder lastig zijn om weer ‘zin te maken’ voor de volgende sportsessie. Vergeet ook niet uzelf te belonen wanneer u uw doel heeft behaald en stel vervolgens weer een nieuw doel.

 

Tip 3: Plan per week de momenten in om te gaan sporten

Bedenk hoe, waar en wanneer u gaat sporten en plan hiervoor tijd in, zoals u dat ook voor andere afspraken doet. Bouw het sporten langzaam op en plan ook rustdagen in, zodat uw lichaam kan herstellen. U zult zien dat het aanbrengen van een beetje structuur in uw sportmomenten helpt.

 

Thuis bewegen en sporten

Beginnen met bewegen betekent niet per definitie dat u daarvoor de deur uit hoeft. U kunt ook prima thuis bewegingsoefeningen doen, waardoor uw spierkracht en conditie verbeteren en u extra reserves opbouwt. Zo voorkomt u dat beperkt wordt in uw dagelijkse activiteiten en oudere mensen verkleinen hiermee bovendien het risico op een valpartij. Dagelijks een half uurtje matig intensief bewegen heeft al een aanzienlijk effect. Met verschillende activiteiten en oefeningen zorgt u ervoor dat het bewegen leuk blijft.

 

Wat kunt u zoal doen? Heeft u een hometrainer of loopband staan? Gebruik ‘m dan met regelmaat! Loop de trap een extra keer op, maak zomaar eens een wandeling in de buurt of ga een stukje fietsen. Om sterker te worden kunt u ook oefeningen doen; loopoefeningen, bewegingsoefeningen en spieroefeningen. Er staan genoeg video’s op YouTube met oefeningen die u goed op weg kunnen helpen om van uw dagelijkse bewegingstraining een routine te maken.

 

U zult merken dat sporten en dagelijkse beweging uw weerstand verbetert en dat u hierdoor beter in uw vel gaat zitten. Bewegen wordt leuk en blijft dat ook! Heeft u nog vragen over uw aanpak of specifieke oefeningen, dan geven wij bij Fysiotherapie Glanerbrug u natuurlijk graag advies.