Gaat het alweer kriebelen? Bent u de sneeuwhoogtes al aan het checken? Dan bent u niet de enige. Ieder jaar gaan er ruim een miljoen Nederlanders op wintersport. Heerlijk skiën of snowboarden in de frisse berglucht. Gezond bezig toch? Absoluut! Mits u weer heelhuids thuiskomt. Jaarlijks komen er immers veel wintersporters terug met een skiblessure. Omdat de meeste van deze blessures te voorkomen zijn met een goede voorbereiding, geven we u graag een aantal tips. Zo geniet u van de wintersport, zonder brokken te maken.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen
Lekker cliché zult u denken. Dat klopt, maar daarom is het niet minder waar. Elk jaar lopen heel wat Nederlanders een blessure op tijdens de wintersport, variërend van een skiduim, tot knieklachten, hoofdletsel of botbreuken. Blessures tijdens de wintersport zijn in veel gevallen te voorkomen met een goede voorbereiding. Bereid daarom zowel uw spieren, als uw materiaal voor op wat er komen gaat.
De voorbereiding!
Zorg voor een goede conditie, train uw spieren
Al na één dag op de latten niet meer kunnen lopen van de spierpijn? Hoe irritant (en zonde) is dat? Zorg daarom dat u fit aan de wintersport begint! Breng uw conditie op peil en train gericht de spiergroepen die het meest belast zullen worden. Hiermee voorkomt u dat u verderop in de vakantie te moe bent om goed te blijven skiën, waardoor het risico op blessures snel toeneemt.
Ga nog even oefenen op een indoorbaan
Tijdens de wintersport staat u meestal uren achter elkaar op de ski’s of het snowboard. Dat is best vermoeiend, omdat u daarmee specifieke spieren zwaarder belast dan normaal. Het is daarom geen gek idee om voor uw vakantie alvast wat te oefenen. Dat kan prima op één van de vele skibanen die Nederland rijk is. Zeker wanneer u voor het eerst op de latten staat, kunnen een aantal lessen u helpen om de juiste technieken aan te leren. Dat verkleint de kans op blessures aanzienlijk.
Check uw materiaal
Soepel en zorgeloos de piste af lukt alleen als uw materiaal in orde is. Om optimaal te kunnen glijden moeten uw ski’s of snowboard goed gewaxt zijn en de kanten moeten geslepen zijn, zodat u houvast hebt op hellingen en goed kunt sturen. Zo beperkt u de kans op ongelukken of blessures. Laat daarom uw materiaal onderhouden voor u vertrekt. En ga niet weg zonder uw helm!
Op de piste!
Vergeet de warming-up en cooling-down niet
Natuurlijk is het verleidelijk om, zodra u boven bent, meteen de piste op te gaan. Wat rek-, en strekoefeningen en een rustige eerste afdaling zullen helpen uw bloedsomloop te stimuleren, uw hartslag omhoog te brengen en uw spieren op te warmen. Dit verlaagt de kans op hevige spierpijn en blessures. Dat geldt overigens ook voor een cooling-down. Rek en strek de gebruikte spieren goed en voorkom hiermee een hoop ellende.
Bewaar alcohol voor de après-ski
Voor menig wintersporter is de après-ski minstens zo belangrijk als het skiën zelf. Samen een drankje doen op de piste is natuurlijk supergezellig, maar alcohol vertraagt de reactiesnelheid en maakt mensen overmoedig. Dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Bewaar dat drankje daarom voor na het skiën. Het zal er niet minder gezellig om zijn.
Las af en toe een pauze in
Gaat u, na een lange rit naar uw wintersportbestemming, ook het liefst meteen even een eerste afdaling maken? Begrijpelijk, maar misschien niet zo verstandig. Vermoeidheid is een belangrijke oorzaak bij ongelukken op de piste. Diezelfde vermoeidheid treedt ook vaak op in de loop van de middag, wanneer het bovendien drukker is op de pistes. Als u af en toe een pauze inlast en even uitrust, blijft u alerter en fitter.
Let op het weer
Het weer in de bergen kan snel omslaan. Is het ’s morgens lekker zonnig, ’s middags kan het zomaar flink afkoelen of hard gaan sneeuwen. Hou daarom het weerbericht in de gaten en pas uw kledingkeuze erop aan. Het weer is ook van invloed op de sneeuwconditie. Afkoeling kan de piste ijzig maken bijvoorbeeld. Dan ligt een ongeluk op de loer. Nog een goede reden om op het weer te blijven letten.
Geniet van een heerlijke, blessurevrije wintersport! En mocht er onverhoopt toch iets zijn misgegaan, dan staan wij bij Fysiotherapie Glanerbrug natuurlijk voor u klaar.