Gewrichtspijn
Overal in uw lichaam bevinden zich gewrichten, deze gewrichten vormen een verbinding tussen uw botten en zorgen ervoor dat u zich kan bewegen. Maar waar gewrichten zitten kunnen zich ook pijntjes voordoen. Gewrichtspijn is een zeer vervelende aandoening waar helaas veel mensen mee kampen. Dit kan voor grote hinder zorgen bij uw dagelijkse bezigheden. Gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd, kan zich voordoen op kwetsbare plekken zoals in de knie, heup en schouders. Botten kunnen over elkaar schuren door een vermindering van schokabsorberende vloeistof en de slijtage van gewrichtskraakbeen.
Gewrichtsaandoeningen
Gewrichtsaandoeningen en slijtage kan op elke leeftijd voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen. De oorzaken kunnen zeer divers zijn:
- Het kan zijn dat het natuurlijke smeermiddel van de gewrichten is verminderd, dit kan ervoor zorgen dat de gewrichten slijten en kan leiden tot chronische gewrichtspijn.
- Gewrichtspijn kan ook komen door verstijving of slijtage van het kraakbeen, dit wordt ook wel artrose genoemd.
- Het kan ook zijn dat uw gewrichtspijn wordt veroorzaakt door artritis. Dit is een ontsteking aan het gewricht waarbij genetische aanleg en hormonale factoren een belangrijke rol spelen.
De klachten van artrose
Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening. Het is een chronische ziekte en gaat daarom dus niet meer over. Ook jonge mensen kunnen artrose krijgen na een blessure of operatie. Artrose tast verschillende delen in en rondom het gewricht aan. Door artrose krijg je in de loop der tijd allerlei klachten. We zetten hier de meeste klachten op een rij:
• Pijn
• Stijfheid
• Spierzwakte
• Vermoeidheid
• Moeite met activiteiten uit het dagelijks leven
• Instabiliteit
• Krakend geluid bij bewegen
• Minder makkelijk bewegen
• Ontstekingen aan gewrichten
• Een afwijkende stand van de knie
Fysiotherapie kan u helpen om op een verantwoordelijke manier te (blijven) bewegen.
Behandeling van artrose
Om de diagnose artrose te stellen is geen röntgenfoto nodig. Een arts of fysiotherapeut kan op basis van uw klachten vaststellen of die worden veroorzaakt door artrose. Soms is het geven van informatie en advies over wat u zelf kunt doen niet voldoende. In dat geval is een passende behandeling nodig. In eerste instantie kunt u voor zo’n behandeling terecht bij uw huisarts en/of een therapeut. De volgende behandelingen zijn effectief:
• Pijnstillende medicijnen
• Begeleid oefenen
• Vermindering van gewicht (als dat nodig is)
Begeleid oefenen
Lukt het u niet om zonder hulp meer te bewegen en oefeningen te doen? Dan kunt u hulp krijgen van een fysiotherapeut. Fysiotherapie helpt net zo goed (en soms zelfs beter) dan medicijnen en u heeft geen last van vervelende bijwerkingen. Tijdens de behandeling krijgt u van de fysiotherapeut uitleg en tips over hoe u met de klachten moet omgaan. Wij kunnen ondersteuning bieden bij de behandeling van uw artrose en andere klachten door de juiste oefeningen op maat.
Uw fysiotherapeut in Enschede en Glanerbrug
Bij Fysiotherapie Glanerbrug kunt u zowel met als zonder verwijzing van de arts worden geholpen. Met onze jarenlange ervaring en tal van specialisaties kunt u bij ons terecht voor allerlei uiteenlopende klachten en aandoeningen. Ons team van specialisten vindt u hier.
Contactgegevens Fysiotherapie Glanerbrug
Spoorbaanstraat 6
7532 DA Enschede
053 461 8891
info@fysiotherapieglanerbrug.nl
Route en bereikbaarheid
Onze fysiotherapiepraktijk is gevestigd in Glanerbrug. Door de ligging is onze praktijk goed bereikbaar vanuit diverse omliggende plaatsen zoals Enschede (Oost), Glane, Overdinkel, Losser, Gronau en Epe (Dld). Bent u geïnteresseerd in één van onze vele specialismen neem dan gerust vrijblijvend contact op.
Openingstijden
Maandag 8:00 tot 20:30 uur
Dinsdag 08:00 tot 18:00 uur
Woensdag 08:00 tot 20:30
Donderdag 08:00 tot 18:00
Vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma en een chronische gewrichtsziekte. Dit gaat dus niet meer over. De klachten lopen er uiteen van pijn en stijfheid in gewrichten tot aan moeilijk kunnen bewegen en vermoeidheid. Artrose kan op meerdere plekken in het lichaam ontstaan. Vooral dus in kwetsbare gewrichten in de handen, voeten en nek. Men spreekt dan van artrose in de draaigewrichten zoals:
- Knieartrose
- Heupartrose
- Handartrose
- Voetartrose
De fysiotherapeut kan deze klachten verlichten door gerichte behandeling van de klachten en eventuele pijnstillers voor te schrijven. U leest het gehele behandeltraject van artrose hier op de pagina over gewrichtspijn.