Wat is Reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende soorten aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Bijna 2 miljoen Nederlanders lijden aan een reumatische aandoening. Bekende vormen van reuma zijn bijvoorbeeld artrose en artritis. Fysiotherapie Glanerbrug kan u een passende reuma therapie bieden!

Wat is Artrose?

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het is één van de meest voorkomende reumatische aandoeningen en houdt in dat het kraakbeen in één of meerdere gewrichten beschadigd raakt en niet meer herstelt. Doordat het kraakbeen slecht doorbloedt wordt, kunnen afval- en voedingsstoffen niet in grote hoeveelheden worden af- en aangevoerd. Artrose kan ontstaan na een ontsteking aan of in het gewricht en komt het meeste voor in de handen, knieën en heupen. Artrose kent een primaire en een secundaire vorm. De eerstgenoemde heeft te maken met ouderdom en komt dus met name voor bij mensen met een hogere leeftijd. Oudere gewrichten bevatten vaak minder kraakbeen. Door onder- of overbelasting van deze gewrichten, verslechtert het kraakbeen. Bij de secundaire vorm gaat er een andere aandoening aan de gewrichtsslijtage vooraf waardoor het kraakbeen wordt aangetast. Klachten die kunnen ontstaan bij artrose zijn onder andere gewrichtspijn, stijfheid, functieverlies en misvorming.

Artritis (reumatoïde arthritis)

Artritis is een ontsteking aan het gewricht en komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. Deze reumatische aandoening kan vanaf het 16e levensjaar ontstaan, echter ligt de piek bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Artritis is een auto-immuunziekte waarvan men de precieze oorzaak nog niet heeft ontdekt. Wel spelen genetische aanleg en hormonale factoren een rol. Pijn – welke ontstaat door gewrichtsontsteking – is het belangrijkste symptoom van artritis. Verder kunt u stijfheid, zwelling in en rond de gewrichten en roodheid en warmte rond deze zwelling als klachten ervaren. Een tijdige en goede behandeling kan het ziekteproces van artritis aanzienlijk vertragen. Echter worden het kraakbeen en de banden en pezen op den duur aangetast en kan er vervolgens vervorming van de gewrichten plaatsvinden.

Fysiotherapie en reuma

Mensen met een reumatische aandoening kunnen moeite hebben met bewegen. Pijn, stijfheid of vermoeidheid zijn factoren die ervoor zorgen dat het bewegingsapparaat minder goed functioneert. Toch is het erg belangrijk om voldoende lichamelijk beweging te krijgen. Door regelmatig te bewegen en oefeningen te doen, blijven uw gewrichten soepel, worden uw spieren versterkt en verbetert uw conditie. De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Naast het verbeteren en bevorderen van de dagelijkse bewegingen, richt hij zich ook op het vergroten van de spierfunctie en het verbeteren van uw conditie. Door u thuisoefeningen te adviseren en aan te geven hoe u aangeleerde houdingen kunt toepassen in het dagelijks leven, zorgt hij ervoor dat u op een verantwoorde manier dagelijks voldoende beweegt.

Uw reuma therapie specialist in Enschede en Glanerbrug

Bij Fysiotherapie Glanerbrug kunt u zowel met als zonder verwijzing van de arts worden geholpen. Wij hebben jarenlange ervaring en tal van specialisaties. Daarom kunt u bij ons terecht voor allerlei uiteenlopende klachten en aandoeningen.

Bent u geïnteresseerd in onze diensten, neem dan contact met ons op:

 

 

 

Fysiotherapie Glanerbrug
Spoorbaanstraat 6
7532 DA Enschede
053 461 8891
info@fysiotherapieglanerbrug.nl