Oedeemfysiotherapie

Bij oedeemfysiotherapie behandelt de fysiotherapeut patiënten die last hebben van een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, genaamd lymfoedeem. Lymfe is het vocht tussen de lichaamscellen en het vocht in het lymfestelsel. Het lymfestelsel is een transsportsysteem dat lymfe door ons lichaam vervoert. Net als de bloedbaan heeft het lymfestelsel als doel om het vocht en de afvalstoffen door onze lymfevaten af te voeren. Lymfeoedeem ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit kan aangeboren zijn maar is soms ook een gevolg van een operatie of ziekte. De klachten die u ervaart zijn zware pijnlijke ledematen, zwelling en gewichtstoename.

Wat zijn lymfeknopen en lymfeklieren?

Op plekken waar meerdere lymfevaten zich kruisen, bevinden zich lymfeknopen. Deze worden ook wel klieren genoemd en liggen dichtbij de organen. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, kankercellen en celresten uit. Doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan, komen deze lichaamsvreemde stoffen in de bloedbaan terecht. Via de bloedbaan worden deze uitgescheiden door het lichaam. In de lymfklieren worden witte bloedcellen gemaakt die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.

Vormen van lymfeoedeem

Er bestaan verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Enkele vormen die veel voorkomen zijn:

 • Lymfoedeem: nadat de lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling
 • Veneus oedeem: als gevolg van trombose of operatie van bloedvaten
 • Traumatisch oedeem: na een ongeval
 • Primair lymfoedeem: als gevolg van een niet goed lymfstelsel bij de geboorte
 • Lipoedeem: een pijnlijke ophoping van vet en vocht in de benen waarbij erfelijke factoren een rol spelen.
 • Oedeem na oncologische ingrepen
 • Oedeem na andere operaties
 • Oedeem na bestralingen of chemokuur of medicijnen

Welke behandelingen zijn er tegen lymfeoedeem?

Oedeemfysiotherapie kan uit verschillende behandelingen bestaan:

 • Oefentherapie
  Een belangrijk onderdeel in het afvoeren van lymfevocht is de ‘spierpomp’. Deze helpt om bloed vanuit de benen terug te pompen richting het hart. Dit komt omdat tijdens het aanspannen van de spieren de aders en lymfebanen even worden dichtgedrukt en het bloed en lymfe vervolgens omhoog worden gestuwd. Aangezien er in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar richting het hart gaan.
 • Compressietherapie
  Bij compressietherapie wordt er door middel van het aanbrengen van bandages tegendruk aangebracht in het oedeemgebied. De bandages worden aangelegd wanneer er nog geen stabiele situatie in de vochthuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten. Ook kan er gebruik gemaakt worden van compressietherapie met behulp van de lymfapress.
 • Manuele lymfedrainage
  Manuele lymfedrainage is een massagevorm die het lymfestelsel stimuleert. Door bepaalde handgrepen te gebruiken, wordt het vocht verplaatst naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Daarnaast kan de fysiotherapeut er met bepaalde handgrepen voor zorgen dat er verhardingen in het weefsel worden losgemaakt.
 • Lymftaping
  Het aangedane lichaamsdeel wordt bij lymftaping op een bepaalde manier ingetaped. Hierdoor wordt de huid een stukje opgetild zodat het vocht in de juiste richting kan worden afgevoerd. In bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandelingstechniek gebruik worden gemaakt.

Uw oedeem fysiotherapie specialist in Enschede en Glanerbrug

Bij Fysiotherapie Glanerbrug kunt u zowel met als zonder verwijzing van de arts worden geholpen. Met onze jarenlange ervaring en tal van specialisaties kunt u bij ons terecht voor allerlei uiteenlopende klachten en aandoeningen. Ons team van specialisten vindt u hier.

Bent u geïnteresseerd in onze diensten, neem dan contact met ons op:

 

 

 

Fysiotherapie Glanerbrug
Spoorbaanstraat 6
7532 DA Enschede
053 461 8891
info@fysiotherapieglanerbrug.nl